Teatrul Absurdului în Sănătatea Românească!
Ah, ce vremuri fastuoase trăim! Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ne anunță cu surle și trâmbițe că a semnat aproape toate actele adiționale cu furnizorii de servicii medicale. Bravo lor! Ce realizare! Nu-i așa că suntem cu toții mai liniștiți știind că birocrația funcționează? Dar haideți să nu ne lăsăm amăgiți de procente impresionante și să privim puțin dincolo de cortina de fum.
Valoarea finanțării, acel aspect „crucial” menționat de CNAS, rămâne la niveluri de-a dreptul umilitoare. Doar 12 lei per capita în asistența medicală primară? Și 8 lei pe serviciu? În timp ce în ambulatoriul clinic de specialitate, valoarea scade la 4,50 lei pe serviciu. Să ne întrebăm, oare câți dintre noi am putea să trăim cu acești bani? Dar, desigur, CNAS ne asigură că totul este sub control, că valorile sunt „garantate”. Garantate să nu fie suficiente, probabil!
Și să nu uităm de acele întâlniri cu profesioniștii din domeniul medical. Oare cât de multe ceaiuri și cafele au fost consumate în timp ce se discutau aceleași probleme vechi de ani de zile? Dialogul, acea necesitate veșnic nesatisfăcută, pare mai mult un exercițiu de PR decât o încercare reală de a rezolva problemele sistemului de sănătate. Dar hei, cel puțin se „identifică problemele”. Rezolvarea lor? Ei bine, asta e o altă poveste.
Și ce să mai spunem despre acele „demersuri” pentru creșterea valorii punctului pentru furnizorii de servicii medicale? Vizând un obiectiv care se va materializa, sperăm, până în trimestrul IV al anului 2024. Așadar, dragi furnizori, pregătiți-vă pentru un viitor strălucit… peste câțiva ani. Până atunci, supraviețuiți cum puteți!
În final, procesul de aprobare a actelor normative este la fel de rapid ca o melasă în ianuarie. După luni de avizări și promovări, documentele sunt gata să fie aplicate… eventual. Totul publicat, totul oficial, dar cât de eficient? Rămâne de văzut.
Așadar, în acest circ al sănătății, CNAS joacă rolul principal, iar noi, spectatorii, suntem tratați cu un spectacol de zile mari. Un spectacol în care promisiunile sunt aplaudate, iar realitățile sunt fluierate. Dar nu vă faceți griji, la următoarea reprezentație, promisiunile vor fi și mai mari, aplauzele și mai zgomotoase, iar problemele… ei bine, ele vor fi mereu cu noi.
Sursa: justicefy.com