Impozitele Progresive: Scandal sau Salvare?
Ah, ce frumos sună retorica liberală când vine vorba de a păstra banii în buzunarele bogăților! „Impozitul progresiv înseamnă taxe mai mari”, strigă ei de pe paginile de social media, apărând cu ardoare sistemul de cota unică care, oh, surpriză, favorizează pe cei cu venituri exorbitante. De peste două decenii, acest sistem „eficient, ușor de înțeles și echitabil pentru toți” (dacă ești deja bogat, desigur) este promovat ca fiind panaceul fiscalității românești.
Pe de altă parte, Tineretul Național Liberal (TNL) își face de cap cu o campanie strălucitoare de informare, „Susținem cota unică, spunem «nu» impozitului progresiv”. Ei bine, nu e de mirare că tinerii liberali se aliniază cu ideologia partidului, promovând un sistem care îi ajută pe cei de sus să rămână acolo, pe când restul… să se descurce cum pot.
Marcel Ciolacu, pe de altă parte, încearcă să aducă un strop de echitate în acest teatru al absurdului fiscal. „Nu poți să plătești aceeași impozitare când ai salariul minim pe economie și când ai peste 20.000 de lei”, spune el, arătând o rază de speranță pentru cei cu venituri mici. Dar, oh, ce delicatețe, nu vrea să supere pe colegii liberali, așa că propune deduceri pentru săraci în loc de impozitare progresivă pe salariu. Un compromis, să zicem, pentru a nu „distruge tot echilibrul macroeconomic”.
Deci, ce avem aici? Pe de o parte, avem liberalii care apără cu înverșunare un sistem care îi îmbogățește pe cei bogați, pe de altă parte, avem o tentativă timidă de a aduce un pic de echitate, dar fără a deranja prea mult apele. România, țara în care echitatea fiscală este mai degrabă un vis frumos decât o realitate palpabilă.
Sursa: realitatea.net