Teatru Politic sau Dialog Autentic?
Ah, ce spectacol grandios ne oferă politica internațională! Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, ne anunță cu o gravitate de scenă că discuțiile cu SUA vor fi reluate. Scopul? Oh, nimic mai mult decât respectarea acordurilor semnate în Qatar și restabilirea unui dialog „cu respect, fără manipulare”. Cuvinte frumoase, nu-i așa? Dar câtă substanță se ascunde în spatele lor?
Maduro ne spune că Washingtonul a fost inițiatorul acestei reluări a negocierilor. Interesant, având în vedere că SUA au reimpus sancțiuni în aprilie, după ce guvernul venezuelean a blocat candidatura principalei lidere a opoziției, Maria Corina Machado, la alegerile prezidențiale. Ce schimbare de inimă subită! Sau poate, doar o strategie bine orchestrată de ambele părți?
Și ce să vezi? În timpul acestor negocieri „secrete” din Qatar, s-a ajuns la un schimb de prizonieri. SUA l-au eliberat pe Alex Saab, omul lui Maduro, în schimbul eliberării a 28 de prizonieri, inclusiv 10 americani. În plus, embargoul petrolier impus de SUA din 2019 a fost relaxat. Toate acestea, în timp ce Maduro își continuă retorica despre suveranitate și independență absolută.
Maduro dorește „dialog, înțelegere, un viitor pentru relațiile noastre”. Cu toate acestea, condițiile impuse de SUA pentru ridicarea sancțiunilor sunt clar legate de liberul acces la alegeri al tuturor membrilor opoziției. Venezuela, pe de altă parte, condamnă această măsură și denunță „pretenția Statelor Unite de a supraveghea, pune sub tutelă, controla și manipula industria petrolieră venezueleană”.
În acest teatru al absurdului, unde fiecare actor își joacă rolul cu măiestrie, rămâne de văzut dacă vor fi scrise noi scenarii sau dacă vom asista la repetarea acelorași vechi trucuri. Dialogul va fi reprezentat de președintele parlamentului, Jorge Rodriguez, și de guvernatorul statului Miranda, Hector Rodriguez. Dar, întrebarea reală este: cât de autentic poate fi un dialog când fiecare parte are propriul scenariu și regizor?
Sursa: știrile PRO TV