Europa Înarmează Ucraina: Cine Plătește Nota?
Într-o lume unde „pacea” a devenit un cuvânt pe cale de dispariție, Praga se transformă într-un Santa Claus belicos, împărțind obuze în stânga și în dreapta pentru Ucraina. Cu o mână întinsă cerșind donații, Cehia promite să livreze nu mai puțin de 800.000 de unități de muniție Kievului, într-un gest de generozitate financiară acoperit, bineînțeles, de alții.
Ah, solidaritatea europeană! Optsprezece țări au sărit deja în barca acestui Titanic militar, cu primul lot de muniții cumpărate din afara Europei ajungând deja în Ucraina. Ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, jubilează, asigurând că sunt gata să furnizeze până la jumătate de milion de obuze de artilerie de calibru mare în acest an. „Muniții sunt disponibile”, spune ea, ca și cum ar vorbi despre mere pe raftul unui supermarket.
Și cine pune banii? Ei bine, 15 țări au deschis portofelele pentru achiziții, în timp ce altele contribuie cu „alte mijloace”. Printre cavalerii armurăți ai Europei se numără Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos și Portugalia, cu media cehe lăudându-se cu participarea statelor baltice, Belgia, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia și Slovenia. Toți acești eroi anonimi care finanțează războiul altora.
Și cum stăm cu livrările? „Datorită Germaniei am putut livra până la 50.000 de obuze Ucrainei”, se laudă Cernochova, fără a oferi alte detalii picante. Aparent, campania aceasta compensează eșecul UE de a-și ține promisiunea de a furniza un milion de obuze Ucrainei până la sfârșitul lui martie. Capacitățile de producție limitate, știți cum e.
În timp ce Praga caută muniții în țări care „nu se opun direct Rusiei”, dar care „au mijloace de a ajuta Ucraina”, premierul ceh Petr Fiala se fălește că inițiativa „funcționează bine”. „Vom furniza de acum zeci de mii de obuze pe lună”, adaugă el, în timp ce Serbia, prin vocea președintelui Aleksandar Vucic, recunoaște că a vândut muniții de sute de milioane de euro către țările occidentale, care probabil au ajuns în Ucraina.
În acest teatru al absurdului, unde munițiile zboară mai repede decât promisiunile politice, rămâne de văzut cât de mult va dura acest spectacol de generozitate armată și ce preț va trebui să plătească, în cele din urmă, Ucraina și restul lumii pentru această „ajutorare”.