Vicepremierul Ungariei neagă sentimente antiromânești și promovează cooperarea.

Cooperare sau Farsă Politică? Află Adevărul!

Oh, ce vremuri trăim! Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, ne-a servit recent o porție generoasă de retorică dulceagă despre necesitatea unei cooperări strânse între România și Ungaria. În discursul său de la Universitatea de Vară „Tusvanyos”, Semjén a încercat să disipeze acuzațiile de sentimente antiromânești, evocând legăturile sale cu Ardealul. Dar să fim serioși, când a devenit dragostea de Ardeal un substitut pentru politici concrete?

În această comedie a interdependenței economice și politice, Semjén ne spune că Ungaria și România sunt legate prin interese comune. A folosit chiar exemplul relației cu Serbia ca model de urmat. Ha! Dacă reconcilierea cu Serbia este modelul, atunci ar trebui să ne întrebăm ce fel de model este acesta și ce ascunde cu adevărat.

Și nu se oprește aici. Semjén plânge pe umărul infrastructurii deficitare, criticând lipsa unei autostrăzi care să lege Marea Neagră de Marea Baltică. Plângăcios și oportun, nu? Strigă după cooperare strânsă când vine vorba de proiecte mari, dar unde este această cooperare când discutăm de probleme reale ale cetățenilor?

Să nu uităm de perioada în care relațiile româno-ungare au fost la un nivel înalt, în timpul președinției lui Traian Băsescu. Semjén aduce în discuție proiectele de finanțare din acea vreme, dar să ne amintim că eficiența cooperării nu se măsoară în proiecte finanțate, ci în impactul real asupra vieților oamenilor.

Și cum să trecem peste criticile aduse de Semjén la adresa politicii europene? România nu a reușit să adere la Schengen, Serbia bate pasul pe loc în afara UE – situații pe care Semjén le consideră strigătoare la cer. Poate ar trebui să ne întrebăm de ce, în loc să aruncăm cu pietre în grădina altora, nu ne uităm în propria ogradă?

În final, Semjén își exprimă temerile față de partidul AUR, etichetându-l ca un risc pentru relațiile româno-ungare. Ironia situației este că, în timp ce vorbește despre pericole și riscuri, el însuși ar putea fi văzut ca un risc pentru o cooperare sinceră și transparentă.

Deci, dragi cititori, când vine vorba de discursurile politice, întotdeauna este bine să citim între rânduri. Cooperarea? Da, dar să fie una reală, nu doar un spectacol pentru presă. Să ne întrebăm: cooperăm pentru cine și pentru ce? Pentru politicieni sau pentru oamenii pe care îi reprezintă aceștia?

Sursa: Hotnews.ro

spot_img

Latest articles

Related articles

spot_img